Kategoriat
Koiratietoa

Suomen suosituimmat koirarodut 2019

Suomen Kennelliitto rekisteröi viime vuonna 45111 koiraa. Suosituimmaksi roduksi osoittautui, jälleen kerran, labradorinnoutaja. Rotu on pitänyt kärkipaikkaa jo kymmenen vuoden ajan.

Top-10

  1. Labradorinnoutaja. Suomen ja maailman suosituin koirarotu on monipuolinen käyttökoira. Se soveltuu moniin työtehtäviin mutta useimmiten tämä ystävällinen rotu hankitaan ihan seurakoiraksi.
  2. Jämtlanninpystykorva. Ruotsista kotoisin oleva jämtlanninpystykorva on etenkin hirvenmetsästäjän kumppani. Rohkea koira etsii hirven (tai jopa karhun) metsästä ja pitää sitä haukulla paikallaan.
  3. Saksanpaimenkoira on älykäs ja urheilullinen rotu joka voidaan kouluttaa moniin tehtäviin ja harrastuksiin. Useat viranomaiset turvaavat saksanpaimenkoiraan muun muassa vartionti- suojelu- ja etsintätehtävissä.
  4. Kultainen noutaja on alunperin metsästyskoiraksi jalostettu, mutta nykyään se on suosittu ennen kaikkea hyväluonteisena perhekoirana. Koirasta onkin kaksi linjaa: käyttölinja ja näyttelylinja.
  5. Suomenlapinkoira on jalostettu Lapissa poronpaimennukseen, ja on paikoin yhä siinä tehtävässä. Sopeutuvainen suomenlapinkoira sopii kuitenkin perheen seura- ja harrastuskoiraksi, myös etelämmässä.
  6. Shetlanninlammaskoiran eli ”sheltin” tunnistaa helposti pitkästä, kauniista turkistaan. Koiraa luonnehditaan valppaaksi ja aktiiviseksi ja se soveltuu moniin harrastuksiin.
  7. Suomenajokoiraa käytetään etenkin jäniksen ja ketun ajometsästykseen. Rotua on jalostettu Suomessa jo 1800-luvun lopulta alkaen. Rekiströintimäärät ovat olleet laskevat viime vuosina.
  8. Jackrusselinterrieri on suosituimmat-listan pienin koirarotu. Vilkas terrieri on innokas harrastaja ja soveltuu lenkkeilyn ohella muun muassa agilityyn.
  9. Harmaa norjanhirvikoira on Norjan kansalliskoira mutta suosittu myös Suomessa. Nimensä mukaisesti sen ensisijainen käyttötarkoitus on hirven metsästys. Koira viihtyy parhaiten metsässä ja muutoinkin ulkoilmassa.
  10. Karjalankarhukoira on sukua useille Laatokan Karjalan, Aunuksen ja Vienan alueiden suurristakoirille. Se on jalostettu nykyiseen muotoonsa Suomessa sotien jälkeen. Rodussa on säilynyt voimakas metsästysvietti.

Varsinaisia jättiyllättäjiä listalle ei viime vuonnakaan päässyt: suomalaisten koiranomistajien mieltymykset muuttuvat hitaasti.